maandag 11 oktober 2021

Beginnen met het opbouwen van een netwerk

Beginnen met het opbouwen van een netwerk

Ergens zul je moeten beginnen

En waarom is dat niet hier? En nu?

Beginnen met het opbouwen van een netwerk


Een opbouwen van een netwerk kan altijd nog. Ja toch?

Veel mensen beschouwen het opbouwen van een netwerk, als iets dat ze nog wel eens een keertje gaan doen. Er zal best wel eens een gunstiger gelegenheid voor komen, nietwaar? En daar blijft dan verder het wachten op. Want die gelegenheid gaat echt niet komen. 

En dan ben je plotseling te laat

En dan komt er een dag, dat het hebben van een goed en veelzijdig netwerk, wel eens ontzettend handig had kunnen zijn. Want die dag ontdek je dat je te laat bent. Want het opbouwen van een netwerk gaat je veel  tijd kosten. Soms zelfs heel veel tijd. En die heb je op dat moment niet meer. Je hebt zogezegd de boot gemist. Je hebt te lang gewacht met het bijtijds opbouwen van een goed netwerk.

Opbouwen van een netwerk hoort bij het opbouwen van een bedrijf

Maak dus van het opbouwen van een netwerk van goede kwaliteit, één van de eerste taken, als je met een nieuw bedrijf, of een organisatie gaat beginnen. Ga op zoek naar mogelijkheden. Netwerkmogelijkheden zijn nog wel eens te vinden via websites, zoals die van een lokale bedrijfsvereniging, een Kamer van Koophandel, een bedrijvenpagina op een gemeentelijke website en dergelijke. Google kan op dat gebied de nodige informatie leveren.

Internet en social media

Een andere ingang voor netwerkmogelijkheden kan internet zijn. En dan hebben we het met name over de zogenaamde social media. Daar vinden we rijp en groen. En het is vaak best nog wel lastig, om een goed beginpunt te vinden. Informeer ook bij je zakelijke relaties. Hebben zij al ervaring met netwerkorganisaties? Zo ja, weten ze een ingang voor je?  Dat kan handig zijn.

Heb je een begin gevonden?

Heb je besloten, om een netwerk op te gaan zetten? Desnoods om eerst eens klein te beginnen? En dan maar via social media? Ga daar dan ook echt actief mee aan de gang. Bijvoorbeeld door elke dag gewoon iets op het gebied van netwerken te doen. Ook al is er verder van jou uit, niet echt een reden voor. Denk aan een paar kleine en weinig tijd vragende bezigheden, zoals bijvoorbeeld:
 

  • Een telefoontje plegen naar iemand die in je netwerk zit;
  • Ga op zoek naar mogelijk interessante contacten en benader die. Breek nooit zomaar in, maar introduceer jezelf. En maak duidelijk waarom je een contact zoekt;
  • Een appje sturen is vergelijkbaar met telefoneren, maar breekt minder in. Een nadeel is, dat je in een appje weinig informatie kwijt kunt;
  • Een e-mailtje schrijven geeft de mogelijkheid, om iets meer te vertellen en breekt ook minder in. De kans is vaak wel aanwezig, dat het bij de ontvanger blijft liggen.
  • Voed regelmatig je netwerk met kleine dingen, maar die dingen kunnen er wel voor zorgen, dat men je naam onthoudt.


Het opbouwen van een netwerk kan dus met kleine stappen. Iets meer tijd kost het bijvoorbeeld, om een kwalitatief goed artikel te schrijven. Zo'n artikel kun je op social media plaatsen. En daar kun je door op gaan vallen. Maar die geïnvesteerde tijd, is wel goed besteed. Ben je helaas niet zo’n gemakkelijke schrijver? Ga dan eens op zoek naar iemand, die dat schrijven van een opvallend artikel voor je doet. Ga op zoek naar een zogenaamde ghostwriter, of hoe zo’n iemand zich ook noemt. Het zal je meevallen, wat er allemaal mogelijk is en wat dat je moet gaan kosten. Het is niet gratis maar het zal het geld beslist waard zijn. En niemand zal ooit weten dat het artikel niet van jezelf afkomstig is.

Via die social media kun je weer contacten leggen, die je verder kunnen helpen, bij het opstarten van je netwerk. Want het opbouwen van een netwerk kan ook prima in de ”echte wereld”. Het kan zelfs allebei. En zelfs tegelijkertijd. Dat is zelfs het mooiste. 

Alle begin is nu eenmaal moeilijk

Zeker bij het opbouwen van een netwerk is tijd nodig. Maar zoals bij elk netwerk, is er een mogelijkheid om steeds sneller te gaan groeien. Als je met twee contacten begint, die je ieder weer aan twee nieuwe contacten kunnen helpen, dan zijn dat er al vier. De volgende stap zijn er al acht. En via 16, 32, 64, 128, 256, 512 zit je met 1024 al snel op een indrukwekkend netwerk.

Uitwisselen van verplichtingen

Belangrijk is om netwerken NIET als een soort uitwisselen van wederzijdse verplichtingen te zien.

Zie het netwerken als zo onverplicht en ongedwongen mogelijk. Dat voorkomt druk vooraf en ter plaatse. Je hebt helemaal niets te bewijzen, of te verliezen. Het logische gevolg is dan ook, dat er niet gemakkelijk iets mis zal gaan.

Het vragen van een gunst aan een volslagen vreemde kan helemaal een onoverkomelijke opgave lijken, als er ook nog eens sprake is, van wederzijdse verplichtingen. Soms is netwerken meer geven dan nemen. Veel meer geven zelfs. En wat is daar mis mee?  

En bedenk altijd als je iemand iets vraagt: Kwetsbaarheid is geen zwakheid, maar eerder een deugd.

De belangrijkste fout

Tot slot van dit artikel herhaal ik nog even de grootste fout, die we kunnen maken en dat is, om het netwerk als een verkoopkanaal te zien. Dat misbruik van de netwerkgedachte zal de andere deelnemers al heel snel op gaan vallen. En men zal het je beslist niet in dank af gaan nemen.

Het doet je positie in het netwerk zeker geen goed. Dus weersta de drang om te willen verkopen en ga netwerken op de manier, zoals dat bedoeld is. Het maakt je entree in de netwerkwereld een stuk eenvoudiger.



 


Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten