Hoe kun je druk op een ontmoeting vermijden
Hoe minder druk, hoe meer spontaniteit
Iemand toevoegen aan je netwerk, die je nog niet of nauwelijks kent
Heeft je netwerkbijeenkomst iets opgeleverd? Bijvoorbeeld een vervolggesprek? Of heb je een één-op-één gesprek met iemand, die je nog niet kent? Dan is het zaak, om niet te veel druk op het gesprek te leggen, als je deze persoon graag aan je netwerk toe wilt voegen.
Misschien zie je er zelf nog niet veel in. Sta er toch altijd voor open, om een bakje koffie met iemand te drinken. Er komt uit zo’n gesprek vaak een goede connectie voort. En het kan veel nieuwe ideeën opleveren. En die gaan vaak in een heel andere richting, dan je zelf voorzien had.
Wees zelf open. En sta echt overal open voor. Bedenk, dat als je iets niet probeert, je het nooit zult weten of het iets voor je is. Streef daarbij altijd naar echte “live” contacten, in plaats van berichtjes via internet uit te wisselen. Dat blijft toch niet te vergelijken, al lijkt het wel te vergelijken te zijn.
Referenties
Als iemand niets van je weet, kun je hem of haar referenties geven. Dat geeft die partij wat meer zekerheid, zeker als hij of zij die referenties zelf al kent. Zorg dus voor een flink aantal goede referenties en wees ook altijd bereid, om zelf als referentie voor een ander persoon op te treden.
Heb je je contacten al lang niet gezien?
Maak vanaf het begin dat je gaat netwerken, een lopende lijst van al je connecties, gesorteerd op de betekenis die ze voor jou hebben. Heb je iemand lang niet gesproken? Verhoog zijn plek op de lijst, zodat hij eens aan de beurt komt. Werk er constant aan, om mensen op de lijst aandacht te schenken. Probeer regelmatig even met contacten te communiceren. En dat kan op allerlei manieren. Een e-mail wordt het ook wat eentonig, nietwaar?
Maak regelmatig tijd voor het onderhouden van je netwerk. Laat ook de mogelijkheid altijd open, om spontaan even een contact leggen.
Jaag jezelf ook niet op. We praten bij het opbouwen van een netwerk niet over iets, dat morgen al gerealiseerd is. Verre van zelfs. Ga bij netwerken altijd voor de lange termijn, om resultaten te boeken. En bedenk steeds maar weer, dat je niet alleen voor jezelf bezig bent, maar eigenlijk nog meer voor anderen.
Richt je bijvoorbeeld op het verbinden van twee mensen, waarvan je het gevoel hebt, dat die iets voor elkaar kunnen betekenen. Let wel op, dat het daarbij om een zinvolle verbinding gaat. Doe nooit iets, om maar weer eens iets te doen. Want die aanpak keert zich uiteindelijk tegen iedereen.
Leer jezelf aan om oprechte vragen te stellen. Iets vragen, om maar iets te vragen, of de gevallen stilte te doorbreken, is nooit goed. De oprechtheid ontbreekt en de vraag wordt onecht en daarmee vaak ongemakkelijk voor iedereen.
Bied altijd hulp aan als je die mogelijkheid ziet
- Sta altijd open om iemand te helpen, ook al weet je nog helemaal niet hoe of waarmee;
- Doe ook iets "zomaar" voor iemand. Waarom moet er altijd een reden zijn, om iets te doen?
- Soms is een goed gesprek al voldoende, om weer iets in gang te zetten;
- Ga ook geen verwachtingen scheppen, die je toch niet waar kunt maken;
- Doe al je inspanningen altijd zonder direct iets terug te verwachten. Alweer: We richten ons met name op de voordelen op de langere termijn.
- Onbaatzuchtigheid is belangrijk. Er is weinig, waarmee je zoveel goodwill kunt kweken als met onbaatzuchtig gedrag.
Sta zelf ook open voor hulp
Sta er altijd open voor, om ook zelf hulp of suggesties te ontvangen. Veel mensen hebben de neiging om zich af te sluiten, omdat ze bang zijn voor verplichtingen, of wederdiensten. Stap van die angst af. Hulp ontvangen is ook gewoon een natuurlijk onderdeel van het netwerken.
Waardeer elk aanbod
Laat ook merken dat je aangeboden hulp waardeert. Zorg altijd voor een bedankje, als daar een reden voor is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten