maandag 11 oktober 2021

Netwerken op netwerkbijeenkomsten en in het algemeen

Netwerken op netwerkbijeenkomsten en in het algemeen

Netwerken op netwerkbijeenkomsten en in het algemeen


Netwerken op netwerkbijeenkomsten is vaak een beladen begrip


Netwerken op netwerkbijeenkomsten is een begrip dat zeer verschillende reacties opwekt. Sommige mensen lijken er bijna voor te leven, zo genieten ze van het netwerken. Maar anderen moeten weinig of niets van netwerken hebben. Er is echter wel één ding waar vrienden en vijanden van netwerken elkaar weten te vinden, namelijk dat het bezit van een groot netwerk, zowel zakelijk als privé, een heel kostbaar bezit en op zijn tijd uitermate nuttig kan zijn.  


De grens tussen zakelijk en privé is bij netwerken vaak knap onduidelijk. En deze grens kan in de loop van de tijd ook wel gaan verschuiven als kan dat naar verschillende kanten gaan. Maak je daarom niet al te druk over die onzichtbare grens. Bedenk ook dat netwerken vaak gezien wordt als iets magisch. En een toverkunstje is wel het laatste dat netwerken is. Netwerken is een handig hulpmiddel, zeker als je het goed doet. Het is niet meer. Het is niet minder. En goed weten te netwerken is niet moeilijk. Meer is netwerken niet. Ook netwerken op netwerkbijeenkomsten is niet meer. 
Waar komt netwerken nu eigenlijk op neer?

In het kort komt netwerken neer  op het leggen van zoveel mogelijk contacten, met zoveel mogelijk mensen met waar mogelijk een andere achtergrond. Die contacten kunnen bij een zakelijk netwerk uit de eigen branche komen, maar ook heel goed uit totaal andere hoeken van de maatschappij. Volgens vele ervaren netwerkers is juist een netwerk dat veelzijdig is samengesteld, uitermate nuttig. Bij een minder zakelijk netwerk is de herkomst van mensen al helemaal niet van belang. Dan is het veel belangrijker of er een zekere “klik” met die personen aanwezig is. 


Netwerken klinkt nu eenmaal veel lastiger dan het is

Kortom, het gaat bij netwerken, ook bij netwerken op netwerkbijeenkomsten, uiteindelijk om het leggen van contacten. En contacten leggen klinkt voor veel mensen een stuk lastiger dan het is. Maar belangrijk is, om netwerken vooral als een actieve bezigheid te zien. Afwachten tot er iemand zich meldt om kennis te komen maken, is er echt niet bij. Voor het opbouwen van een goed bruikbaar netwerk zullen we zelf actie moeten nemen. Het initiatief ligt altijd bij onszelf. 


Contacten vind je overal

Het leggen van contacten voor je netwerk kan overal. Van de rij bij de bakker, tot een ritje in de trein. Van een trouwpartij tot een begrafenis. Maar wat veel mensen bij het begrip netwerken voor ogen hebben, is het speciale netwerken op netwerkbijeenkomsten. Dat zijn dus die bij sommige mensen beruchte bijeenkomsten waar je bewust naar toe gaat om “te netwerken”.  En dat voor hen geforceerde netwerken op netwerkbijeenkomsten is nu juist een bezigheid, die veel mensen op voorhand al de nodige koude rillingen bezorgt. Maar is die vrees eigenlijk wel terecht?


Hoe eng is netwerken in de praktijk nu echt?

“Netwerken op netwerkbijeenkomsten” betekent voor de mensen met deze rillingen, het aanspreken van totaal onbekenden. Onbekenden, die zich voor het grootste deel net zo onwennig voelen als jijzelf. En dat zijn nog niet eens de ergste deelnemers. De ergste deelnemers lijken de ervaren netwerkers te zijn, die iedereen op deze netwerkbijeenkomsten al lijken te kennen. En die helemaal in hun element zijn op dit soort groepen van netwerkers. Want hoe krijg met dat soort snelle jongens een contact? Dat lijkt vrijwel uitgesloten.


Geen angst meer voor netwerken

In de serie artikelen op dit weblog vind je de nodige tips, om het netwerken en zeker het netwerken op netwerkbijeenkomsten een stuk gemakkelijker en daarmee vooral veel plezieriger te maken. En tips om netwerken vooral als een natuurlijk proces te gaan zien, waar niemand meer angst voor hoeft te hebben. En dat geldt ook, of misschien wel vooral, bij dat beruchte netwerken op netwerkbijeenkomsten.

Laten we eerst eens kijken hoe de ervaren netwerker een dergelijke bijeenkomst aanpakt.

Binnenkomst op een netwerkbijeenkomst

Bij je binnenkomst val je vaak direct al op, zeker als je er nieuw bent. Dus groet iedereen en laat merken dat je hen ook ziet. Zorg bij binnenkomst altijd voor een innemende en stralende glimlach. En schud al zoveel mogelijk handen, waarbij je al aangeeft later even terug te  komen voor een nadere kennismaking. Je kunt je al voorstellen, maar verwacht niet dat iedereen dan direct al weet wie je bent.  


De ervaren netwerker

De ervaren netwerker begint bij binnenkomst met iets dat in het Engels "mingling" wordt genoemd, maar niet echt te vertalen valt. Het betekent zoiets als een rondje maken. Hij of zij zal met iedereen even een heel kort gesprekje van maar een paar zinnen, aanknopen. Dus inderdaad snel. En zeker nog heel vrijblijvend. Lijkt er dan al een klik te zijn, dan wordt de betreffende persoon later opnieuw opgezocht. Lijkt het een veelbelovend contact, dan wordt er een verdere afspraak gemaakt. Er is in zekere zin, daardoor sprake van een soort gelaagdheid van contacten. De lagen lopen dan van zeer oppervlakkig tot behoorlijk diepgaand. 


Het starten van gesprekken

Het leggen van contacten gaat vaak gemakkelijk met mensen die nog even “de kat uit de boom kijken”, ofwel die nog wat onwennig staan rond te kijken, waar ze nu zijn terecht gekomen. Knoop een gesprek aan met die personen, die daar vaak dankbaar op zullen reageren. Want het verlaagt voor hen ook de drempel om er tussen te komen. Een paar tips die hierbij helpen:
 

  • Stel mensen die je al kent aan elkaar voor. Dat verkleint voor die mensen de drempel, omdat er kennelijk een wederzijdse kennis is, (“waar ken je xxx van?”) en het ijs daarmee al snel gebroken is;


  • Noem mensen altijd bij hun naam en probeer op natuurlijke wijze de naam van de ander nog een aantal keren te laten vallen. Dat is ook puur eigenbelang, want je onthoudt hun naam door de herhaling er van al een stuk gemakkelijker;


  • Bekwaam je in smalltalk, want dat is wel handig om een beetje onder de knie te hebben. Smalltalk maakt het starten van een gesprek en de eerste zinnen een stuk eenvoudiger.


Binnenvallen in groepsgesprekken


Er zijn op deze netwerkbijeenkomsten niet altijd rondlopende personen aanwezig, waar je gemakkelijk mee kunt beginnen, Soms lijkt iedereen elkaar al te kennen. En er is op deze netwerkbijeenkomsten vaak al sprake van een zekere groepsvorming. De al gevormde groepen zijn dan allemaal zo op het oog al in levendige gesprekken gewikkeld. En hoe kom je daar dan ooit nog op een nette manier tussen?

Het is om te beginnen, vaak beter om grotere groepen die serieus over iets in gesprek lijken te zijn, op dit moment niet te storen. Wacht liever even af, tot een gunstiger moment om er binnen te vallen zich voordoet.

Ga op zoek naar een groep, waar het allemaal minder serieus lijkt te zijn. Bij een luchtiger gesprek probeer je een opening te vinden. Probeer je in dat soort groepen te mengen. Een paar tips om mee in het gesprek in te breken:
 

  • Ga nooit proberen de aandacht te trekken met grapjes. Humor kan goed werken, maar het is heel persoonlijk en daarmee gevaarlijk, zeker als je de aangesprokene niet kent. En niet iedereen waardeert dezelfde humor. Als iedereen verbaasd naar je gaat staan kijken, dan heb je zeker iets niet goed gedaan. En zo zal het zeker voelen. Een verkeerde binnenkomer dus die niet gemakkelijk te corrigeren is;


  • Wat je wel kunt doen, is het geven van een mening over het behandelde, maar dan liefst met een flink afwijkende mening. Hoe afwijkender die opinie is, hoe beter. Je valt met een afwijkende mening op. En er is al direct voldoende gesprekstof. Zorg wel, dat je weet waar je het over hebt. Er is altijd een kans aanwezig dat er aanwezigen zijn die veel meer van het onderwerp weten dan jij. En dan kun je nogal wijsneuzerig over komen;


  • Een variant om je te mengen, is het benoemen van iets dat je opvalt. Bijvoorbeeld:  "Het valt me trouwens op dat...;"


  • Iemand een compliment maken werkt vaak ook. Complimenten worden eigenlijk altijd gewaardeerd. Maar kijk uit als je complimenten wat over de top zijn en ook als cynisme gezien kunnen worden;  


  • Zoek naar een gelegenheid en naar het juiste moment, om je voor te stellen;


  • Vat het beslist niet persoonlijk op, als het niet direct lukt, om aandacht te krijgen;


  • Kijk binnen een groep rond naar mensen, die het ook nog niet gelukt schijnt te zijn. Wellicht is het mogelijk om deze personen apart te nemen voor een gesprek.



Wat valt dus wél en zeker niet onder netwerken?

Dus wat valt er nu exact onder netwerken? Voor zover je van exact kunt spreken natuurlijk, want uiteindelijk vult iedereen het ook weer zelf in. Maar acties die bij netwerken horen, zijn in elk geval wél:
 

  • Informatie, contacten en doorverwijzingen aan elkaar geven en ook weer ontvangen;


  • Mensen aan elkaar voorstellen;


  • Rustig om hulp of informatie durven vragen;


  • Briefjes, kaarten, appjes en e-mails sturen, om contacten te onderhouden;


  • Visitekaartjes uitwisselen;


  • Zakelijke bijeenkomsten, openingen, recepties, tentoonstellingen, exposities en natuurlijke netwerkbijeenkomsten bijwonen;


  • Met zoveel mogelijk verschillende mensen praten.


En onder netwerken valt dus zeker niet:

  • Mensen zo manipuleren, dat ze doen wat jij ze zegt, of vraagt;


  • Een soort van “score” bijhouden van wederzijdse verplichtingen;


  • Anderen aan je verplichten;


  • Mensen voor het blok zetten;


  • Dingen van mensen eisen;


  • Een direct verkoopkanaal verzorgen;


  • Iets waar je leven direct door verandert, als je zelf verder niets doet.


Onthoud de drie stappen van het netwerken

Goed netwerken bestaat uit drie stappen. Waar en hoe dan ook. En dus ook bij netwerken op netwerkbijeenkomsten:

1.    Opbouwen van je netwerk, en dat doen we door vooral in het netwerk te investeren. En door vooral veel te “geven” ook al hebben we nog geen idee of dat zinvol is of dat we alleen maar tijd en energie aan het verspillen zijn. Dat weet je gewoon nooit;

2.    Onderhouden van je netwerk. Bedenk dat een netwerk er om te gebruiken is, maar zoals met alles dat je gebruikt, heeft het onderhoud nodig om het in conditie te houden. Gebruik je het netwerk niet, dan vervaagt jouw netwerk sneller dan je denkt. Zonder dat daar nu echt een specifieke reden voor is;

3.    Oogsten uit jouw netwerk. En bedenk dat je vooral oogst, wat je ooit gezaaid hebt. En vooral dat het pas de laatste stap is en dat het dus tijd kost om op dat punt te gaan komen. Het oogsten gaat echt nog wel even duren.

En doe alles vooral in die volgorde. Het is namelijk echt de enige juiste volgorde.



Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten